També han respost...

Catalunya té un problema de memòria?

| Respostes amb criteri

Catalunya té un problema i es diu Joc de Trons. Sí, la sèrie de televisió. Fascinant. Enlluernadora. Seductora. Descobridora. Mig planeta rendit al seus peus. Univers d’imatges: Guerres de regnes, lluites dinàstiques, combats eterns. Cavallers, princeses, nans, criatures bestials... Una geografia màgica, fantàstica que ens porta a l’Edat Mitjana. Joc de trons la fan als Estats units. País que no en té ni idea de l’Edat Mitjana. Senzillament perquè no n’ha tingut. Un país de fa quatre dies explica l’Edat Mitjana a tot el món. En canvi, Catalunya, amb una Edat Mitjana real, daurada, poderosa, planetària, no es veu enlloc. No s’explica. No se sap. No existeix. Catalunya potser és una nació però potser hauria de ser una explicació. Tot és igual d’inexplicable.

Catalunya bressol del parlamentarisme (s XI). Creadora (s. XII) d’una fórmula origina i única que ha llegat al món: la confederació i que es nega a Catalunya al segle XXI. Catalunya únic país mundial que fa la revolució industrial amb una sabata i una espardenya i amb l’R+D de la neurona i la suor: sense tenir les matèries primeres (ferro, carbó, cotó)... Seguim? Entreu per on vulgueu. Catalunya no sap res d’ella mateixa. Els catalans no saben res d’ells mateixos. No fa falta anar mil anys enrere. No sap res del segle XVII, XVIII, XIX, la Guerra, el franquisme, de la transició... No sap res, sobretot, de les persones, dels catalans. Catalunya sense disc dur. Catalunya sense memòria. Catalunya, sempre, sempre, al llarg de la seva història, agafa embranzida, s’enlaira, s’estavella i... és com si tornés a començar. Com si abans no hi hagués res. Catalunya sempre viu un coitus interruptus amb ella mateixa. Per què? Perquè la memòria és el que queda entre el record i l’oblit. I el que queda, allà, entremig, són els catalans, com tots els pobles, com tots els països. Per això la memòria és la vida. O ets, tant a la ficció com a la realitat, o no ets ni a la ficció ni a a la realitat. Aquest és, no el Joc, sinó el Xoc de Trons: o t’expliques o t’expliquen.

Francesc Canosa i Farran (Balaguer, 1975) @francesccanosa, és periodista, guionista, escriptor, professor de comunicació. Actualment dirigeix el projecte periodístic La Mira Magazín.

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta]

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos