També han respost...

Mallorca ha tornat a ser l’illa de la calma?

| Respostes amb criteri

La pandèmia mundial ha significat, en primer lloc, molt de patiment per al conjunt de la societat mallorquina i, especialment, per a les famílies que han perdut algun membre a causa de la Covid-19.

També, efectivament, ha significat un any de calma. Una calma intranquil·la, però, a causa de l'estrès i la incertesa. Hem viscut un any d'estrès del sistema de Salut, d'ansietat pels estralls d'una malaltia desconeguda i d'angoixa per un futur econòmic incert.

La pandèmia ha situat els mallorquins davant el mirall. Hem pogut veure les terribles conseqüències que té la nostra doble dependència: políticament de l'Estat espanyol i econòmicament del monocultiu turístic. Hem pogut comprovar l'altíssim preu que pagam per no ser nosaltres els que tenim les claus dels ports i aeroports; hem vist quin és el resultat d'estar sotmesos a un Estat madrilenyocèntric, que no ens ha deixat més opció que desobeir les seves consignes i operar a nivell internacional per a comprar EPI i màscares sanitàries (i al pas que anam, caldrà tornar-ho a fer amb els vaccins) i hem vist el resultat desastrós d'apostar-ho tot al sector terciari...

En canvi, l'entorn, les platges, la mar i algunes espècies animals i vegetals han experimentat un respir que els ha permès regenerar-se.

Sembla com si la Història hagués fet un tèntol en l'espiral suicida en la que hem viscut: un joc pervers i macabre, en el qual, cada any necessitam un número més elevat de turistes per igualar el rendiment econòmic. És com si la Història ens oferís una oportunitat d'esmena... Una oportunitat que els primers indicadors apunten que, malauradament, no sabrem aprofitar.

Però per acabar amb alguna dada positiva, sembla que els mallorquins sí que ens hem alliberat, finalment, de la plaga d'una espècie invasora, un paràsit fatal i letal que assolava la nostra calma: els Borbons.  

Tomeu Martí i Florit (Palma, 1969) és periodista i activista sociocultural i polític. Director de ràdio Ona Mediterrània i del Diari de Balears.

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta]

També han respost...

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos