També han respost...

Cal preguntar-se on es fabriquen els llibres que comprem?

| Respostes amb criteri

No sé si som prou conscients d’on venen els llibres, en general, i si ens en preocupem prou per la petjada ecològica que deixen. Els professionals del llibre reclamem sovint que es visibilitzin totes les mans per les quals passa un llibre fins a arribar a la llibreria (editors, correctors, traductors, dissenyadors, etc.), i els lectors ho demanen cada vegada més. Això és magnífic. Però no n’hi ha prou. Ara més que mai –amb una crisi climàtica galopant i una pandèmia que ens obliga a aixecar el peu de l’accelerador i prioritzar el teixit productiu de proximitat–  també és una assignatura pendent de tota la cadena del llibre, em sembla, preocupar-nos per la sostenibilitat de la producció dels llibres. La tendència a la deslocalització de les impressions (especialment a països asiàtics i d’Europa de l’Est) és un fet i costa combatre-hi, si només comparem costos. De vegades trobem grans incongruències com ara estar llegint un llibre sobre canvi climàtic, o que intenta conscienciar en termes de sostenibilitat, i que els crèdits ens ensenyin que estan impresos a l’altra punta del món.

Per això és bàsic que entre tots creem consciència i valor afegit al fet d’imprimir al nostre país que, a més a més, compta amb una indústria gràfica forta i força variada. A Comanegra, fa vuit anys, vam crear el segell Llibre Local precisament per posar el focus i forçar la mirada cap a aquesta qüestió. Als crèdits dels nostres llibres podreu llegir Llibre local=lector compromès, i una breu explicació de quins valors hi ha darrere d’aquesta marca. Ara celebrem, feliços, que ens els dos darrers anys s’hagin sumat diverses editorials i haguem pogut donar una empenta cap a la visibilització. No som les úniques editorials, ni molt menys, que imprimim exclusivament al nostre país, però sí som les que estem treballant per fer-ho visible. I també estem treballant per anar molt més enllà en la certificació ambiental dels llibres.

Alba Cayón (Elx, 1983), és directora executiva de l'editorial Comanegra.

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta]

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos