També han respost...

Albano-Dante Fachin respon quin aspecte cal enfortir de la revolta democràtica catalana

| Respostes amb criteri

[Cada setmana tindrem en aquest espai una veu de referència dels Països Catalans que respondrà breument una pregunta concreta]

La capacitat dels Estats per produir mentides a mida és infinita. Aquestes mentides d'Estat solen ser de dues menes: les mentides destinades al mateix Estat i als seus acòlits i les mentides pensades per mantenir subjectes a tots aquells que hi planten cara.

A Catalunya no en tenim, d'Estat i, d'acòlits al que ens subjecta, n'hi ha cada cop menys. Per això, el tipus de mentida que opera amb més força a casa nostra és el segon: la mentida destinada a esclafar la legitimitat de qui es revolta. Aquesta mentida es produeix a escala industrial i n'hi ha per a tothom: per al manifestant, per al tuitaire, per al raper o per a qualsevol Molt Honorable President que desafiï les lògiques d'Estat de l'Estat que ens ocupa. I que ens ocupa.

Taules de diàleg on no es dialoga, partits d'esquerres amb tricorni benemèrit i governs tan pretesament "progressistes" que tomben d’esquena. La mentida es pateix, com es pateix una malaltia o una agressió. Per això, la millor cura i la millor resposta és desactivar les mentides abans no facin mal: la nostra principal arma és ser prou forts per a no creure'ns tot el que diuen de nosaltres. Sembla fàcil, però molt sovint hi caiem de quatre grapes. És feina nostra treballar plegats per construir una veritat a prova de bombes. Una veritat de ciutadans lliures, iguals i fraterns en enfront de la mentida d'Estat.

Albano Dante Fachin (Bahía Blanca, Argentina, 1976) polític i impulsor del portal Octuvre.cat

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos