Skip to main content

També han respost...

Anna Tantinyà: 'Per què té tant d'èxit una sardana com la dels Tyets?'

| Respostes amb criteri

De cop, en una discoteca qualsevol, sona Coti X Coti i passa una cosa inesperada, quasi inimaginable fins a dia d'avui: "No ho puc evitar, ja no sé com fer-ho, m'ha arribat a les mans una sardana ben salsera”...i tatxaaann!, de cop tots ens posem a ballar aquest reggaetonsardana! Oh!, tant de bo això hagués passat abans! Gràcies, The Tyets per fer-ho possible.

Els de la meva generació fins abans del fenomen Coti no entenien per què ballo sardanes. Ja des de petita, a l'escola, molts companys em preguntaven: de debò t'agrada ballar sardanes? No ho trobes avorrit? Sempre és igual! A la plaça només hi ha gent gran...

Doncs la clau de l’èxit rau que els Tyets han sabut fer una barreja perfecta entre el reggaeton i la cobla, és clar! D’una manera tan desinhibida com alhora natural i desacomplexada, la cançó va augmentant de compàs i s’ha de dir que està molt ben trobada. Musicalment enganxa, agrada tant als més allunyats del gènere com a bona part dels sardanistes, una cosa difícil de satisfer dos mons tan oposats. Per això, als sardanistes ens ajuda a veure una mica de llum per a una dansa fins a dia d'avui molt desconeguda per la gent més jove, una dansa que ha estat carregada de prejudicis, tòpics i de complexos que li ha fet molt de mal. I que per sort, comencen a caure.

La joventut en el seu lleure ha sabut agafar-se de les mans i puntejar desacomplexadament i, alhora, els sardanistes hem fet nostra una cançó que no era en si una sardana, però que ara ja forma part del nostre imaginari i la cantem a tota hora.


Anna Tantinya1Anna Tantinyà i Sala (Caldes de Montbui, 1995). Ballarina, sardanista, actriu i animadora infantil. És monitora de sardanes i n'ensenya en moltes escoles. Ha conduit la secció ‘Quaderns Tantinyanna’ al programa Sarda.net de Catalunya Ràdio. (@actuanna - @anna_tantinya)

 Fotografia: The Tyets (concert a la Sala Apolo)

També han respost...