Skip to main content

També han respost...

Jordi Urgell: 'Quin valor afegit tenen les Agendes de la terra?'

| Respostes amb criteri

A Edicions Agenda de la Terra ja fa més de deu anys que editem agendes escolars i podem dir que amb un disseny acurat, amb les il·lustracions i els textos originals i les propostes de continguts externs, treballem perquè les nostres agendes siguin alguna cosa més que un instrument pràctic. Volem que siguin les agendes de l’autonomia i el desenvolupament personals, les agendes de la civilitat i la convivència, les agendes de la ciutadania, la fraternitat i la humanitat. Per això treballem constantment per millorar el que ja fem i per incorporar innovacions de valor per als alumnes i, sobretot, per als docents.

Són agendes escolars personalitzables pensades per als cicles de primària i també per a secundària respectivament, plenes de continguts pedagògics per a estimular l’esperit crític i l’autoestima de la mainada alhora que treballar les seves pròpies emocions. Amb textos i il·lustracions propis, endevinalles, i cançons per a pensar i treballar sobre pau, solidaritat i drets humans, la cura del medi ambient i l’autoestima i les emocions pròpies i les dels altres. Les nostres agendes també són autocentrades i a banda que aporten un mapa de tota l’àrea idiomàtica del català, amb les comarques i les seves capitals, els textos els han escrit diferents professionals de tot el país, intentant així apropar-nos una mica més a la realitat del país sencer i fent-ne co-partíceps els joves estudiants. I en coherència amb els valors que proposem a les nostres agendes, també procurem ser cada dia més responsables com a empresa i treballem per fer unes agendes que siguin el més ecològiques possible i que disminueixin al màxim l’impacte ambiental de la nostra activitat.

A més a més, Edicions Agenda de la Terra també vol col·laborar amb la societat civil i, com a exemple, ja hem fet donatius al Grup Ornitològic Balear de Menorca (GOB Menorca), a la Colla Ecologista la Carrasca d’Alcoi i al Grup de Defensa del Ter (GDT) d’Osona, complint així el compromís de destinar a les entitats col·laboradores tres cèntims per cada agenda venuda. Finalment, les aportacions d’aquest curs han estat de 550 euros per a cada organització, corresponents a les 54.967 agendes que vam editar. Aquestes tres entitats van col·laborar en la confecció dels continguts centrals de les agendes del curs 2022-23. I amb algunes de les seves lluites i campanyes com a punt de partida, vam elaborar textos sobre els efectes de la contaminació per metalls pesants al medi marí, la fragilitat dels ecosistemes de ribera, i l’impacte ambiental dels diferents tipus de transport de viatgers.

Per al curs vinent hem establert nous vincles de col·laboració amb tres altres entitats com són l’Associació per a l’ensenyament del català (APLEC) de la Catalunya Nord, el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB-Mallorca) i SOS Racisme i amb elles hem preparat una part dels continguts de les noves agendes, que un any més arribaran a moltes escoles i instituts d’arreu dels Països Catalans, encara que no tants com nosaltres voldríem.


Jordi Urgell 1 Jordi Urgell i Montané (Cardedeu, 1977). Inventor i promotor de les Agenda de la Terra i gerent d'Edicions Agenda de la Terra.

També han respost...