Skip to main content

També han respost...

Celdoni Fonoll: 'És viu el record del gran poeta Vicent Andrés Estellés?'

| Respostes amb criteri

Vaig descobrir el poeta Vicent Andrés Estellés l'any 1974 amb el seu meravellós Llibre de meravelles on hi ha el poema "Assumiràs la veu d'un poble...", que he recitat tantes vegades. De seguida vaig musicar "Cançó de bressol" del primer volum de l'obra completa, Recomane tenebres, i em va agafar una febrada estellesiana que no m'ha pas abandonat.

L'estiu del 1977, tot venint d'un recital a Petrer, al capdavall del nostre mapa, el vaig passar a veure a València i ens vam conèixer personalment. Li vaig dir que el poema "Assumiràs la veu d'un poble..." l'havia recitat força vegades en actes de la Marxa de la Llibertat i d'aquella coneixença en va escriure això:

era diumenge i a boqueta nit vares arribar

venies de les terres d'alacant

[...]

amic oh clar amic venies de més amunt

duies la pols de la marxa de la llibertat [...]

Després ens vam veure moltes vegades a València, Benimodo, Barcelona, Prada, Calaf... Ell, la Isabel, la Lloll i jo. Va participar en el meu recital 1000 i hi va llegir, precisament, "Assumiràs la veu d'un poble..." i en va quedar constància en el doble disc que se'n va enregistrar.

Estellés, home físicament menut i malaltís, era un gegantàs com a poeta, el més gran del País Valencià des d'Ausiàs Marc, tal com va dir Joan Fuster. Va assumir la veu del seu poble, del nostre poble i va escriure una torrentada de versos que no ens els acabarem mai. La vida, l'amor, la mort, l'erotisme, el País, els Països, la llibertat, les petites coses de cada dia..., bateguen en la seva obra immensa.

El dia 27 del mes que som farà trenta anys que ens va deixar aquest grandiós "Valencià de catalana arrel".

Permeteu-me de cloure aquestes breus pinzellades de record ben viu de l'enyorat Vicent, amb un vídeo de Jordi Magrià on, mentre dibuixa la mà increïble d'en Bicman, sonen els versos estellesians que he dit i cantat més: "Papers inèdits/Cançó de bressol"


Celdoni FonollCeldoni Fonoll i Casanoves (Calaf, 1944). És cantant, recitador, poeta, músic i difusor de la poesia als Països Catalans amb una llarga trajectòria, com queda palès en el seu web CeldoniFonoll.cat

També han respost...