Skip to main content

Homenatge nacional Patrícia Gabancho, l’escriptora i periodista, en el cinquè aniversari de la seva mort

| Activitats

El dijous 8 de setembre de 2022 a les 6 de la tarda es farà un homenatge nacional a l'escriptora i periodista Patrícia Gabancho, en el cinquè aniversari de la seva mort. Hi participaran la presidenta Laura Borràs, la presidenta de l’ANC Dolors Feliu, la directora de la Plataforma per la Llengua Rut Carandell, l’expresident de l’Ateneu Barcelonès Jordi Casassas, a banda del president Quim Torra, en un acte presentat i moderat pel periodista Germà Capdevila.

Patrícia Gabancho fou una periodista i escriptora compromesa amb la societat i la cultura del país que la va acollir quan va arribar a Barcelona el 1974, provinent de l’Argentina, després d’haver-hi estudiat la llengua catalana al Casal Català de Buenos Aires. Un cop a Catalunya, va estudiar la cultura i la història del país i en va esdevenir una divulgadora molt destacada amb els llibres, articles i projectes diversos que va emprendre al llarg de la seva vida. Gabancho col·laborava de manera estable als mitjans de comunicació catalans. Amb el llibre ‘Crònica de la independència’ (2009), va ser l’autora de no-ficció més venuda del Sant Jordi d’aquell mateix any. Fou membre del Cercle d’Estudis Sobiranistes, de la Plataforma per la Llengua i es va comprometre en la posada en marxa i l’activisme de l’Assemblea Nacional Catalana. També fou vicepresidenta primera de l’Ateneu Barcelonès, durant la presidència de Jordi Casassas, que participarà en l’acte d’homenatge. Entre els seus llibres més celebrats, hi trobem ‘El preu de ser catalans. Una cultura mil·lenària en vies d'extinció’ (2007), ‘El fil secret de la història’ (2007), ‘A la intempèrie. Una memòria cruel de la Transició catalana’ (2011), ‘La neta d’Adam’ (2012) o ‘Les dones del 1714’ (2014). Gabancho va morir el 28 de novembre de 2017, aviat farà cinc anys.

L’acte d’homenatge constarà dels parlaments i les gloses dels cinc oradors, a banda d’algunes lectures de fragments dels seus escrits.