El president Quim Torra i Josep Costa anuncien una demanda al president Pedro Sánchez i al govern espanyol per l'espionatge amb Pegasus

| Activitats

El 131è president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra i Pla, conjuntament amb l'exvicepresident del Parlament, Josep Costa, han iniciat el procés per a demandar el president del Govern espanyol Pedro Sánchez, com a màxim representant i responsable dels serveis d'intel·ligència de l'estat espanyol, i al govern espanyol per haver estat espiats a través dels seus telèfons mòbils amb el sistema Pegasus, d'acord amb l'informe publicat recentment pels investigadors de CitizenLab.

A partir de l'anàlisi dels seus dispositius institucionals (del Govern i del Parlament, respectivament) s'han confirmat 8 infeccions amb Pegasus al president Torra durant l'any 2020 i 4 a l'exvicepresident Costa l'any 2019, sempre en moments políticament o judicialment sensibles.

A banda de les múltiples denúncies penals que ja s'han fet i a les quals també participaran Torra i Costa, avui anunciem les tres accions següents:

  • Requeriment contra el govern espanyol i el seu president exigint el cessament de la vulneració dels seus drets fonamentals com a víctimes de l'espionatge illegal. (Ja presentat)
  • Demanda de protecció dels drets fonamentals contra el president espanyol i el seu govern. (Davant el Tribunal Suprem, en 10 dies)
  • Demanda de vulneració de drets fonamentals contra Espanya davant el Tribunal d'Estrasburg. (Quan s'hagi inadmès o resolt el recurs d'empara al Tribunal Constitucional)

A banda de la depuració de responsabilitats que es pugui produir en la via penal, aquesta acció pretén aconseguir acreditar la vulneració de drets fonamentals i que es condemni a Espanya per aquest fet. Els drets són:

  • Drets a la intimitat i la privacitat personal i familiar, al secret de les comunicacions i la protecció de dades (8.1 del Conveni Europeu de Drets Humans)
  • Drets a la llibertat d'opinió i expressió (Art. 10 del CEDH)
  • Drets a la llibertat d'associació i reunió (Art. 11 del CEDH)
  • Drets de participació i la representació polítiques (Art. 3 del Protocol del CEDH)
  • Drets de defensa i a un procés equitatiu.
  • Drets de defensa (Art. 6 del CEDH)

En la demanda, s'argumenta que l'ús de Pegasus suposa una total suspensió dels seus drets a la intimitat o privacitat de la vida personal i familiar, al secret de les comunicacions i a la protecció de dades, així com una interferència absolutament desproporcionada i sense base legal en els altres drets afectats.

El requeriment formulat contra el govern espanyol i el seu president es basa en l'art. 30 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contencioso-administrativa, que preveu demandar l'administració per activitats il·legals executades per la via de fet. Es tracta d'actuacions no emparades per cap procediment o expedient administratiu, o prescindint absolutament dels requisits legals. En concret la via de fet denunciada en aquest cas consisteix en la intervenció, escolta, sostracció, recopilació, tractament, ús, difusió i/o emmagatzematge de la informació i les comunicacions dels dispositius mòbils espiats.

S'aportarà com a prova principal l'informe de Citizen Lab, que detalla les següents intervencions dels telèfons dels dos demandants:

20220503 Demanda Pegasus 2

20220503 Demanda Pegasus 1

La vulneració de drets fonamentals que es denuncia no depèn de quin òrgan, agència, departament o servei ha executat l'operació d'espionatge il·legal. Es dirigeix la demanda contra el govern espanyol en tant que dirigeix (segons la llei) tota la política interior i exterior, l'administració civil i militar i la defensa de l'Estat. Així mateix, es fa referència especial al fet que el CNI actua segons les directrius del Govern i dona compte de totes les seves activitats al president i al govern, als quals facilita "informacions, anàlisis, estudis o propostes".

De les dues maneres s'estableix la responsabilitat del govern espanyol i el seu president en la vulneració de drets fonamentals que s'ha produït i es continua produint. S'exigeix la desclassificació de tota la informació i documentació del cas, que és competència indelegable del govern espanyol, per tal que no es pugui al·legar el secret de les investigacions.

Finalment, en el requeriment presentat s'exigeix saber quina informació han obtingut amb l'espionatge, qui l'ha conegut, quina s'ha destruït i quina s'ha conservat, a la vegada que es manifesta l'oposició a qualsevol ús d'aquesta, i s'exigeix la seva completa eliminació.

Els dos demandants continuaran informant puntualment dels avenços d'aquesta via que funcionarà en paral·lel a les querelles per la via penal.


Entrevista a Josep Costa per explicar la demanda que presenta amb el president Quim Torra:

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos