El president Torra presenta l’escrit de defensa pel segon judici: ‘No vaig dubtar entre l’obediència als drets fonamentals i l’obediència a una ordre il·legal’

| Activitats

La defensa legal del 131è president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra i Pla, presenta aquest dimecres 1 de setembre l’escrit de defensa de la segona causa per desobediència en el Jutjat número 24 de Barcelona. La causa està pendent de l’obertura del judici oral, per la qual cosa la defensa del president Torra presenta un text on demana l’absolució d’una acusació que no s’hauria d’haver produït mai en compliment dels drets fonamentals reconeguts en la legislació actual espanyola, així com en la Carta Europea de Drets Fonamentals i en el Conveni Europeu de Drets Humans. La defensa demana incloure en les proves documentals la resolució 2381 (2021) de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que exigia a l’estat espanyol no perseguir judicialment els governants que defensessin la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

A continuació us resumim els arguments de la defensa de Quim Torra:

- Els actes polítics d’un president, membre del Govern i diputat estan protegits per la inviolabilitat parlamentària, així com emparats per la llibertat d’expressió i de representació política.

- La criminalització del president Torra no tan sols no respon a una interpretació democràtica del Codi Penal, sinó que infringeix preceptes constitucionals i drets fonamentals protegits pels tractats internacionals subscrits i ratificats per l’Estat espanyol. Concretament, la Carta Europa de Drets Fonamentals i el Conveni Europeu de Drets Humans.

- L’exhibició d’una pancarta per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats és una manifestació del dret a la llibertat d’expressió.

- La pancarta de la façana del Palau de la Generalitat volia representar el clam de milers de ciutadans en un acte de protecció i garantia de Drets Humans, com havia convidat a fer als representants institucionals el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides.

- Els drets fonamentals no permeten limitacions fora de les excepcions derivades del principi de necessitat en l’ordre jurídic de qualsevol sistema democràtic.

- El Tribunal Constitucional ha establert que un mateix fet no pot ser alhora un exercici d’un dret fonamental i la comissió d’un delicte. En aquest procés legal contra el president Torra no s’ha fet aquesta valoració prèvia, tal com s’ha demanat perquè és preceptiu.

- La interpretació jurídica expansiva que s’ha fet per aplicar en aquest cas l’article 410 del Codi Penal (desobediència i denegació d’auxili) produeix una inseguretat jurídica resultant de l’arbitrarietat mostrada per aquesta extralimitació que buscava reprimir la llibertat d’expressió mitjançant l’exacerbació del tipus penal.

- La protecció de la llibertat d’expressió d’un parlamentari, com a representant polític, es troba especialment reforçada com estableix amb contundència el Tribunal Europeu de Drets Humans (sentència de 15 de març en el cas ‘Otegi Mondragón contra Espanya’): ‘la llibertat d’expressió ho és molt especialment [altament important i preuada] per un càrrec electe del poble; representa els seus electors, manifesta les seves preocupacions i defensa els seus interessos’. Així mateix, el TEDH estableix que la limitació de l’exercici de la llibertat d’expressió tan sols poden obeir a criteris de ‘necessitat’, ‘pertinença i suficiència dels motius al·legats’ i ‘proporcionalitat’; criteris que evidentment no es donen en aquest cas.

D’acord amb tots els elements detallats en l’escrit d’acusació i el rebuig al relat de l’acusació, la defensa del president Torra demana practicar les següents proves en el judici oral: interrogatori del Molt Honorable President Senyor Quim Torra i Pla; citar com a testimonis als senyors Pere Cardús, Joan Ramon Casals i Carles Fabró; lectura de la totalitat dels folis de les actuacions; i que es trameti un ofici a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa perquè remeti un original de la Resolució 2381 (2021). Així, finalment es demana que s’assenyali una data i hora per la celebració del judici oral i que es dicti sentència absolutòria del president Quim Torra.

El president Torra recorda que no estava disposat a desobeir el mandat popular del 21 de desembre de 2017, que va donar la majoria absoluta a l’independentisme i als que defensaven la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. ‘En cap moment vaig dubtar entre l’obediència als drets fonamentals —que no em pertanyen i són de tothom— o l’obediència a un tribunal que exercia una repressió il·legal contra la llibertat d’expressió’, diu Quim Torra a les portes del segon judici. ‘No podem renunciar a l’exercici dels drets fonamentals. Si ho fem, ja no queda res’, afegeix.

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 Girona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Seguiu-nos