Skip to main content

L’informe del Comitè de Drets Humans del Consell d’Europa amonesta l’estat espanyol per la inhabilitació del president Quim Torra

| Activitats

El Comitè de Drets Humans del Consell d’Europa va publicar ahir l’informe ‘Els polítics han de ser processats per les declaracions realitzades en l’exercici del seu mandat?’, en el qual analitza la persecució política contra catalans i kurds per Espanya i Turquia, respectivament. En aquest informe, que exigeix a Espanya l’alliberament dels presos polítics i la fi de la persecució dels exiliats a través de les euroordres, també fa referència al punt 9.3.3 a l’exigència de no perseguir els polítics que van succeir els empresonats i exiliats per les seves mostres de solidaritat, en una clara referència a la inhabilitació del president Quim Torra i Pla.

Concretament, l’informe del Comitè d’Afers Legals i Drets Humans de l’Assemblea del Consell d’Europa diu el següent: ‘Retirar els processos en marxa contra els dirigents/funcionaris implicats en el referèndum inconstitucional del 2017, i abstenir-se de sancionar els successors dels polítics empresonats per accions simbòliques que tan sols mostrin la seva solidaritat amb els detinguts.

El president Quim Torra va negar-se a retirar les pancartes i símbols de solidaritat amb els represaliats per l’1 d’Octubre al Palau de la Generalitat i a qualsevol dependència de les institucions públiques catalanes, d’acord amb les indicacions que feia el grup sobre detencions arbitràries de la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides, que animava les autoritats a denunciar la vulneració de drets que s’havia produït contra els polítics i ciutadans independentistes catalans. Cal recordar que el president Torra tindrà aviat un segon judici per haver desobeït la instrucció irregular del Tribunal Superior de Justícia de retirada d’una pancarta de solidaritat amb els presos polítics i exiliats.

L’informe del Comitè de Drets Humans del Consell d’Europa reforça la decisió del president Quim Torra i el ratifica en la seva decisió de no permetre una agressió més a la llibertat d’expressió del poble català per part de l’estat espanyol. La repressió política contra l’independentisme català té i tindrà una resposta legal i política a Europa que l’estat espanyol vol amagar, però que ens ha de portar a plantar-nos davant de qualsevol nova agressió. És per això que els indults no són cap solució per al conflicte polític perquè no som davant d’un conflicte legal, sinó d’un conflicte polític. Tan sols la independència aturarà la repressió espanyola. Cal combatre els processos repressius encara actius al Tribunal de Comptes i a diversos tribunals amb determinació.

Girona, 4 de juny de 2021

[PDF] La nota de premsa de l'Oficina del President Torra

[PDF] L'informe del Comitè d'Afers Legals i Drets Humans de l'Assemblea del Consell d'Europa (en anglès)